Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

3.5.2024

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá mamička Marcela (33), ktorá sa už počas prvého tehotenstva musela popasovať nielen s cystickou fibrózou, ale aj diabetom a ďalšími komplikáciami. A hoci je s touto diagnózou ojedinelé, ak žena otehotnie prirodzene, pretože hustý hlien sa nachádza aj v krčku maternice či vajcovodoch, Marcela priviedla na svet v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhého synčeka.

Ako pred dvoma rokmi uviedla v rozhovore mamička Marcela, o prvé bábätko sa s manželom snažili dlhých šesť rokov a aj po umelom oplodnení jej nielen cystická fibróza, ale aj špecifický diabetes spôsobovali problémy. Neustále si musela merať cukor a korigovať stravu. Vtedy bola Marcela od 30. týždňa na rizikovom tehotenstve a v 35. týždni sa vypýtal na svet malý Rastík s mierami 2680 gramov a 45 centimetrov. Krátko po pôrode mamička priznala, že hoci celé tehotenstvo zvládala statočne, v živote sa necítila horšie, ako po sekcii. Najhoršie to bolo pri kašľaní.

Marcelin zdravotný stav sa, našťastie, výrazne zmenil už dva mesiace po pôrode. V marci 2022 jej bola nasadená nová liečba. „Je to veľký zázrak. Už po jednej či dvoch tabletkách všetky moje základné problémy vymizli. Netrápil ma žiaden kašeľ, zápaly, zahlienenie, kapacita pľúc vzrástla o 20 percent. Lieky už síce nevedia opraviť to, čo bolo za celý život poškodené, ale dokážu zastaviť progres. Pľúca ani pankreas sa mi ďalej nepoškodzujú. Z minúty na minúty som prestala kašľať a v súčasnosti zvládam fungovať, športovať, ako bežný človek,“ neskrýva nadšenie mladá mamička, ktorej sa darí vďaka dvom liekom.

Druhý zázrak

Tak výrazné zlepšenie zdravotného stavu jej dovolilo snívať aj o druhom dieťatku. „Otehotnela som prirodzene a okamžite, keď sme sa pre bábätko rozhodli. Prekvapilo nás, že sa to podarilo tak rýchlo. Vďaka liekom, ktoré zároveň vplývajú aj na hladinu cukru, sa mi začali upravovať hodnoty a približovali sa k normám zdravého človeka. Už pred otehotnením mi diabetologička chcela vysadiť inzulín. Následne, prvý trimester som mala veľmi nízky cukor a od štvrtého mesiaca mi začal šialene stúpať. Musela som si dávať pozor na to, čo jem, hodnoty išli stále vyššie, ale na 3D ultrazvuku sa, našťastie, všetko javilo, že je v poriadku. Prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA ma intenzívne sledoval,“ priblížila teraz už dvojnásobná mamička.

Ako prezradila, do 35. týždňa svojho druhého tehotenstva nemala žiadne výraznejšie ťažkosti a bez problémov sa dokázala starať aj o staršieho syna Rastíka. Situácia sa skomplikovala až počas tohtoročného Veľkonočného pondelka, kedy ochorela, každým dňom dýchala čoraz horšie a opuchla jej aj pravá noha. Napriek tomu, že všetky výsledky odberov boli negatívne, antibiotiká jej nezaberali a keď sa ani po týždni necítila dobre a bábätku, ktoré nosila pod srdcom, zistili tachykardiu, v Nemocnici AGEL Košice-Šaca ju okamžite hospitalizovali. Hneď v ten večer, 23. apríla, sa ich rodinka rozrástla o malého Riška, ktorý sa mal narodiť až 3. mája.

Komplikácie na sále

Mamička, ktorá bojuje s cystickou fibrózou, sa kvôli cukrovke a infektu potrápila aj počas druhého pôrodu. Na operačnej sále namerali horúčku nielen jej, ale aj malému Riškovi, ktorý mal 4080 gramov a 51 centimetrov. „Moja teplota zrejme prešla aj na plod. Keď sa narodil, všetko bolo ok, aj Apgarovej skóre, potom však začal zle dýchať a museli ho napojiť na masku a dať do inkubátora. Narodil sa so závažnou hypoglykémiou a známkami diabetickej fetopatie. Zdravotníci sa o neho pekne postarali, nastavili mu liečbu a všetko sa upravilo. Teraz je malý na vyhrievacej podložke a aj výsledky vyšetrení má v poriadku,“ teší sa.

Keďže Marcela je na problémy súvisiace so zdravím „zvyknutá“, aj na náročný pôrod sa pozerá s nadhľadom. „U mňa nikdy nič nešlo jednoducho, pre mňa sú komplikované veci normálne, iné ani nepoznám. Nemyslela som na strach, absolútne. Po pôrode som sa ale cítila vyčerpaná, keďže som mala infekt a opúchali mi nohy. Personál Nemocnice AGEL Košice-Šaca sa o mňa príkladne staral. Mala som k dispozícii vyvýšenú posteľ a kyslík, aby sa mi lepšie dýchalo,“ spomína dvojnásobná mamička, ktorá vďaka novej liečbe cystickej fibrózy už dva roky napreduje. Ako sama uviedla, jej stav je výrazne lepší, pravidelne inhaluje a realizuje očistu pľúc, aby nezleniveli a aj vďaka tomu sa jej kapacita pľúc zvýšila z pôvodných 48 percent na približne 68 percent.

Ukážková starostlivosť

Mamička sa netají tým, že s prístupom personálu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky je nadmieru spokojná. „Primára novorodeneckého oddelenia MUDr. Jána Kapeca som spoznala pri prvom pôrode. Už vtedy bol veľmi milý, dobrosrdečný, ľudský a veľký odborník. Komunikácia s ním je super, zaujíma sa. Je vidieť, že to, čo robí, robí s láskou. A o prednostovi doc. MUDr. Erikovi Dosedlovi, PhD., MBA ani nehovorím. Všetci poznajú jeho kvality. Som naozaj veľmi rada, že som bola v jeho rukách. Nemusela som sa ničoho obávať, keď som vedela, že je nablízku. Rovnako tak aj sestričky boli veľmi milé. Izba je super, som tu mega spokojná,“ dodala na záver šťastná dvojnásobná mamička. Gratulujeme.

 

Vyjadrenie prednostu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erika Dosedlu, PhD., MBA 

„Je nesmierne dôležité, aby ženy s cystickou fibrózou, ktoré uvažujú o tehotenstve, podstúpili dôkladné vyšetrenia a konzultácie u špecialistov. Individualizovaný prístup k pacientke s cystickou fibrózou môže výrazne zvýšiť šance na úspešné tehotenstvo a zdravé dieťa. Naše pochopenie a schopnosť manažovať cystickú fibrózu sa v posledných rokoch značne zlepšili, čo umožňuje viacerým ženám bezpečne prežiť tehotenstvo."

Vyjadrenie primára Novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Jána Kapeca 

„Deti mamičiek s diabetes mellitus sú po pôrode ohrozené viacerými komplikáciami. Obzvlášť, ak kompenzácia diabetu počas tehotenstva nie je optimálna a pridružia sa aj iné okolnosti, ako predčasný pôrod či iné ochorenia mamičky, ako v tomto prípade cystická fibróza. Sme radi, že sa nám v Riškovom prípade podarilo počiatočné problémy po pôrode  postupne zvládnuť. Zároveň by som chcel vyzdvihnúť statočnosť mamičky, jej chápavý prístup a ochotu spolupracovať, ktorá je v rámci komplexnej starostlivosti nemenej dôležitá.“

Späť