Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca vzdelávajú sestry z celého Slovenska o podpore dojčenia v prvých dňoch po pôrode

11.1.2024

V priestoroch Posluchárne MUDr. Charváta Nemocnice AGEL Košice-Šaca prebieha od štvrtka, 11. januára 2024, rána celodenný seminár a workshop s názvom Podpora dojčenia v prvých dňoch po pôrode. Pozvanie naň prijali nielen sestry a zdravotníci Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ale aj kolegyne z Kežmarku, Krompách či Levíc.

Prítomných na podujatí privítalo vedenie šačianskeho zdravotníckeho zariadenia na čele s generálnym riaditeľom Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavlom Rusnákom, MBA, ktorý sa vyjadril, že workshop o podpore dojčenia v prvých dňoch po pôrode považuje za naozaj dôležitý a zároveň poukázal na fakt, že pôrodnosť za ostatné obdobie klesá. „Vidieť to veľmi markantne v porovnaní s obdobím COVID-u, kedy sa u nás za rok narodilo cez 2000 detí a za rok 2023 len niečo cez 1600, a to sme najväčšou pôrodnicou,“ skonštatoval v úvode seminára MUDr. Pavol Rusnák, MBA. 

Workshopu sa zúčastnili aj zástupcovia Gynekologicko-pôrodníckej kliniky. „Ako už všetci vieme, dojčenie je nenahraditeľnou a dôležitou súčasťou zdravia dieťaťa a starostlivosti o dieťa, ale nie je to dôležité len pre dieťa, ale aj pre zdravie matky. Preto som rád, že sa naše novorodenecké oddelenie podieľa na organizovaní tohto podujatia. Na našej klinike sa snažíme pomáhať, či už bondingom alebo prisatím hneď po pôrode, čo je, myslím si, v dnešnej dobe už samozrejmosťou,“ priblížil primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky MUDr. Otto Tomášů, ktorého v príhovore doplnil primár Novorodeneckého oddelenia MUDr. Ján Kapec. „Som rád, že sa budeme venovať dojčeniu, ktoré je prirodzeným procesom výživy, ale skrýva v sebe mnohé úskalia či problémy.“ 

Na podujatí odznelo množstvo podnetných prednášok, ktoré sa venovali témam ako: Podpora a pomoc pri dojčení v iniciálnej fáze po pôrode, Najčastejšie problémy v úvodnej fáze dojčenia, Mýty o dojčení, Alternatívne spôsoby dokrmovania, Špecifické situácie pri dojčení zo strany dieťaťa a matky, BFHI prakticky a efektívne alebo slabé a silné stránky pracoviska, Z praxe a pre prax, Hodnotenie výsledkov včasného dojčenia, naše silné a slabé stránky. Prezentácie si pripravili Mgr. Michaela Galková PhD. IBCLC a MUDr. Irena Dobišová IBCLC z Inštitútu pre podporu dojčenia, ktorý pomáha vychovávať a vzdelávať profesionálov, a taktiež aj vedúca sestra Novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca PhDr. Ľubomíra Karoľová, odborná garantka podujatia. „Obdobie bezprostredne po pôrode, ako aj prvé dni, patria pre matku a dieťa nielen k najkrajším, ale aj k náročným. Pomáhať im obom prežívať prvé spoločné chvíle po pôrode je pre sestry a pôrodné asistentky krásnym a náročným poslaním. Neustále sa preto snažíme pracovať na tom, aby naše poznatky a skúsenosti boli prínosom pre našich pacientov. Sme radi, že za podpory vedenia máme možnosť pravidelne sa vzdelávať podľa najnovších poznatkov a verím, že to ocenia naše mamičky a naši najmenší pacienti, ktorým budeme pomáhať. Našou snahou na spoločných seminároch a workshopoch je vymieňať si skúsenosti, hľadať spoločne odpovede na otázky a zlepšovať našu tímovú prácu. Záleží nám na tom, aby sme boli tí profesionáli, ktorí pomôžu mamičke a bábätku počas prvých dní po pôrode,“ dodala vedúca sestra novorodeneckého oddelenia PhDr. Ľubomíra Karoľová.

Späť